Usein kysyttyjä kysymyksiä magneettikuvauksesta

Mikkelin Terveydessä teemme magneettikuvauksia joka arkipäivä. Meillä kuvaukseen pääsee nopeasti, kuvaukseen on usein mahdollista päästä jo samana päivänä yhteydenotosta, tyypillisesti viimeistään kahtena seuraavana arkipäivänä.

Kuvauslaitteemme on kiinteästi asennettu toimitiloihimme ja se mahdollistaa kuvaukset asiakkaalle parhaiten sopivana aikana.

Kaikkiin muihin paitsi polven ja eturauhasen magneettitutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete. Lähete välittää teitä hoitavan lääkärin kysymyksen lausunnon antavalle radiologian erikoislääkärille ja kertoo mistä lääketieteellisestä ongelmasta kuvauksessa on kyse.

Tällä hetkellä magneettitutkimuksiin ei myönnetä kelakorvausta. 

Voitte tulla, kuvaamme kaikkien lääkärikeskuksien asiakkaita. 

Meille pääsee kuvaukseen nopeasti. Käytössämme on päivitetty magneettilaite, joka käyttää tekoälyä hyödykseen, joten magneettikuvat ovat nykyaikaiset ja laadukkaat. 

Kuvaukseen tullessanne ottakaa mukaanne lääkärin vastaanotolla saamanne kuvantamislähete, mahdollinen maksusitoumus (työterveyden tai vakuutusyhtiön myöntämä) sekä KELA-kortti.

Voitte ottaa mukaanne myös pehmeät mukavat vaatteet kuvauksen ajaksi. Tärkeää on, ettei kuvauksessa päällänne olevissa vaatteissa ole mitään metallisia nappeja, niittejä, vetoketjuja, tukia, solkia tai muitakaan metallisia osia. Kuvaushuoneen yhteydessä on rauhallinen ja yksityinen pukeutumistila, jossa vaatteet voi vaihtaa päälle ennen kuvausta.

Magneettikuvaukseen tarvitaan lääkärin lähete (lukuunottamatta eturauhasen- ja polven magneettikuvaus). Saatte lähetteen yksityisen sairaanhoidon erikoislääkärin vastaanotolta. 

Jos teillä on jo lähete magneettikuvaukseen, voitte soittaa suoraan ajanvarausnumeroomme ja sopia kuvausajan. Magneettikuvauksia tehdään joka arkipäivä.

Magneettikuvaus aiheuttaa osalle asiakkaista epämukavan olon laitteen putkimaisen rakenteen vuoksi. Suurimmassa osassa magneettikuvauksia kuvauslaitteen putkeen mennään jalat edellä, jolloin pää jää aikuisella laitteen ulkopuolelle. Tällaisia jalat edellä –tutkimuksia ovat kaikki magneettikuvaukset lannerangasta alaspäin. Tämä helpottaa suurinta osaa kuvausta etukäteen jännittävistä asiakkaista.

Joskus kuitenkin putkeen on mentävä pää edellä. Tällaisia tutkimuksia ovat esimerkiksi pään magneettikuvaus sekä kaularangan ja olkapään magneettikuvaukset. Vaikka laitteen putki on kummastakin päästä avoin, voi epämukava olotila silti tulla. Silloin oloa voidaan helpottaa myös rauhoittavilla lääkkeillä.

Käyttämässämme kuvauslaitteessa on useita keinoja olon helpottamiseen. Putken sisään saadaan puhallettua kuvauksen aikana raikasta ilmaa ja putken sisäosa on valaistu. Lisäksi röntgenhoitajalla on näkö- ja puheyhteys asiakkaaseen myös kuvauksen aikana. Asiakkaalla on kuvauksen ajan kädessään soittokello, jolla magneettihoitajaan saa välittömästi yhteyden.

Toimitiloja suunnitellessa olemme ottaneet huomioon eri asiakasryhmiä ja halusimme mahdollistaa magneettikuvaukset mahdollisimman monelle. Mainitkaa ajanvarausta tehdessänne ahtaanpaikankammosta. Saatte ohjeita kuvaukseen valmistautumisesta ja varaamme teille pidemmän kuvausajan, jotta voimme tehdä kuvauksen rauhassa.

Pyörätuolilla liikkuminen ei ole este magneettikuvaukselle, mutta kuvauslaitteelle siirrytään kävellen muutaman metrin matka, sillä magneettikuvaushuoneeseen ei voi viedä pyörätuolia tai muutakaan metallista apuvälinettä.

Edellytys kuvaukselle on, että pystytte makaamaan kuvauksen ajan paikallanne. Kuvausta edeltävästi on hyvä ottaa käyttämänne kipu- ja muut lääkkeet, jotta kuvauksen aikana olo on niin mukava kuin mahdollista. Mainitkaa kuvausaikaa varatessanne liikkumisrajoitteista, jotta osaamme osaltamme varata teille pidemmän kuvausajan.

Mikkelin Terveyden tilat ovat esteettömät ja liikkuminen tiloissa helppoa myös pyörätuolia käyttäville asiakkaillemme. Toimitilamme sijaitsevat katutasossa ja autolla voi tulla aivan ulko-oven eteen.

Magneettikuvauksessa ei käytetä ionisoivaa säteilyä. Kuvaus tehdään voimakkaan magneettikentän avulla, ja kuvauksia voidaankin tehdä turvallisesti myös lapsille ja raskaana oleville naisille.

Magneettikuvaus kestää tyypillisesti 25 – 45 minuttia kuvauskohteen laajuudesta riippuen. Yksi yleisimmistä tutkimuksista on lannerangan magneettikuvaus, joka kestää noin 25 minuuttia.

Kuvaus koostuu useasta kuvasarjasta, joiden kesto vaihtelee noin neljän minuutin ja kuuden minuutin välillä. Kuvasarjojen aikana pitää pysyä paikallaan, mutta sarjojen välissä voi hieman liikuttaa käsiä ja jalkoja. Yksittäiset kuvasarjat voidaan tarvittaessa tehdä nopeamminkin, mutta silloin kuvanlaatu heikkenee.

Etkö löytänyt vastausta?

Mikäli et löytänyt vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen, vastaamme mielellämme kysymyksiisi myös puhelimitse tai sähköpostitse.